MHP Genel BaÅkanı Devlet Bahçeli himayesinde hazırlanan kitapta, MHPânin kuruluÅunun 55’inci yılı dolayısıyla Türk sinemasının 55 efsane ismi yer alıyor.
Kitabın ön sözünü kaleme alan Bahçeli, Türk sinemasının milletin ruh kökünün yansıtılmasında bir cevher gibi Anadolu’nun baÄrında saklı duran, el deÄmemiÅ duyguların beyaz perdeye aktarılmasında mühim bir vasıta iÅlevi gördüÄünü ifade etti.
Türk sinemasının kimi zaman güldüren kimi zaman düÅündüren kimi zaman da hüzünlendiren karakterlerinin Türk sinema ve sanat hayatına derin izler bıraktıÄını belirten Bahçeli, Åunları kaydetti:
“Toplumsal, kültürel, ekonomik, siyasal ve psikolojik geliÅmelerin veya gerçeklerin bir senaryo kapsamında gösteriminde bilhassa YeÅilçam ve YeÅilçam’a renk ve ruh veren sanatçılarımızın muazzam bir rolü olmuÅtur. Her birisi kendi alanında ekol, hatta mektep olan bu sanatçılarımızın milli hafızaya kazınarak gelecek nesiller tarafından hatırlanması ve tanınması elbette Türk kültür ve sanat hayatına muhterem bir destek, aynı Åekilde sanatçıya duyulan vefanın gereÄidir.”
“Ayastefanos’taki Rus Abidesinin YıkılıÅı” ve “Halıcı Kız” filmlerinin posterlerinin yer aldıÄı kitapta, Türk sinemasının 4 yapraklı yoncası olarak bilinen Türkan Åoray, Filiz Akın, Fatma Girik ve Hülya KoçyiÄit’in sanatsal yaÅamından kesitler sunuluyor.
Kitapta, “Küçük Hanımefendi” Belgin Doruk’tan “Taçsız Kral” Ayhan IÅık’a, YeÅilçam’ın ilk yıldızları Nedret Güvenç’ten EÅref Kolçak’a, Aliye Rona’dan Neriman Köksal’a, Cüneyt Arkınâdan Fikret Hakanâa, Türk sinemasının güldüren yüzü Kemal Sunalâa kadar pek çok sanatçının filmlerinin isimleri ile afiÅleri ve sinema kariyerlerine iliÅkin bilgilere yer veriliyor.
Kitabın son bölümünde Bahçeli’nin, “Sanatçı ile siyasetçiyi kesiÅtiren yolları buluÅturan ortak bir payda vardır. Nitekim hem sanatçı hem siyasetçi belki de hiç karÅılaÅmadıkları, karÅılaÅmayacakları insanların hislerine, isteklerine, arzularına sözcülük yapmaktadırlar.” ifadeleri yer alıyor.